PDA

View Full Version : Zonnebank hoe vaak is 'goed/gezond'shitzooi
07 April 2008, 15:48
Hallo,

Aangezien ik al een paar jaar niet meer echt in de zon ben geweest wou ik dit jaar eens voor het eerst onder de zonnebank gaan.

Nu lees ik heel vaak dat de zonnebank slecht is en zie ik veel barbiepoppen en vrouwen met enorm veel rimpels...

Heeft iemand een idee hoe ik ''gezond'' onder de zonnebank kan gaan en hoe vaak maximaal is enz enz

Ik heb dit stukje gevonden op internet maar vond 50x toch al wel erg veel?

Hoe schadelijk zijn de stralen van een zonnebank?
Dat hangt af van de golflengte van de stralen en natuurlijk ook van de dosis.In de natuur komen drie verschillende soorten stralen voor. De UVB-stralen, die een korte golflengte hebben, zijn verantwoordelijk voor zonnebrand. De UVA-stralen, die een lange golflengte hebben, dringen diep in het bindweefsel door, beschadigen daar de cellen en zorgen voor een voortijdige veroudering van je huid.

De derde soort stralen - UVC-stralen - hebben een hele korte golflengte en zijn levensgevaarlijk. In de natuur worden we voor die stralen beschermd door de ozonlaag, bij zonnebanken wordt het eruit gefilterd.

De nieuwste wetenschappelijke onderzoeken hebben intussen ook aangetoond dat er nog een onderscheid is tussen UVA1 en UVA2. UVA1-stralen zouden de enige zijn die de huid niet schaden.


Is de zonnebank gezonder dan de zon?
De werking van UV-stralen op de huid is altijd dezelfde, of die nu van de zonnebank of van de zon zelf afkomstig zijn. Maar bij kunstmatig zonlicht kunnen de schadelijke stralen er grotendeels uit gefilterd worden. Toch raden specialisten aan nooit meer dan vijftig zonnebaden per jaar te nemen, zon én zonnebank bij elkaar opgeteld.


Zijn turbobruiners gevaarlijker dan zonnebanken?
Turbobruiners of zonnekanonnen hebben een heel hoog bruinend vermogen. Ze ontwikkelen een enorme warmte en hebben daardoor al even enorme koelsystemen nodig. Ze bruinen sneller, maar ze zijn veel gevaarlijker voor je huid, omdat de stralingsdosis gemiddeld twee tot drie keer hoger ligt. Je mag er hoogstens een kwartier door bestraald worden. Bij gewone zonnebanken is de tijdslimiet een half uur.


Kun je huidkanker krijgen door de zonnebank?
Dat staat nog niet onomstotelijk vast. De meningen in de wetenschappelijke wereld zijn verdeeld. Sommige onderzoekers beweren dat het pure paniekzaaierij is, dat er in de hele wereld nog niet één geval bekend is van huidkanker door de zonnebank. Zij zeggen dat onderzoek aangetoond heeft dat huidkanker - net zoals andere vormen van kanker - voornamelijk veroorzaakt wordt door een defect van het immuniteitssysteem.

Lijnrecht daar tegenover staan de resultaten van onderzoeken naar de frequentie van zonnebank-bezoeken bij huidkankerpatiënten. Gebleken is dat de kankerpatiënten bijna twee keer zoveel naar de zonnebank gingen. Er zou inderdaad een verband bestaan tussen het optreden van huidkanker en de bloodstelling aan schadelijke UV-stralen.


Moet je "voorbruinen" voor je met vakantie gaat?
Dat wordt vaak aangeraden, maar onderzoekers hebben vastgesteld dat een kunstmatig gebruinde huid niet beter beschermd is tegen zonnebrand. Je bent alleen beschermd als de hoornlaag van je huid tegelijkertijd dikker zou worden, en daardoor heb je UVB-stralen nodig. Dat bruine kleurtje alleen helpt niet.

shitzooi
07 April 2008, 16:37
weet niemand dit? :S

Emily89
07 April 2008, 16:40
1x in de maand kan geen kwaad.. en 50 zonnebaden vind ik niet veel..
stel je gaat 2 weken op vakantie dan zon je elke dag 2x7=14x
en het is hier 6 weken zonnig weer dan heb je ook 42 dagen dan zit je al op 56dagen :D :p

Joëlle Belle
07 April 2008, 17:02
Ik ben nog nooit onder de zonnebank geweest, ik zie alleen wel bij oudere mensen dat het echt effect heeft op je huid als je vaak onder de zonnebank gaat.. maar wat vaak ik kan ik je ook niet vertellen!

Joëlle Belle
07 April 2008, 17:04
Ik ben nog nooit onder de zonnebank geweest, ik zie alleen wel bij oudere mensen dat het echt effect heeft op je huid als je vaak onder de zonnebank gaat.. maar wat vaak is kan ik je ook niet vertellen!

foutje.. ........

shitzooi
07 April 2008, 18:00
Dat is inderdaad de vraag Wat is vaak? :rolleyes: te vaak...

SurF_ChicK!
07 April 2008, 18:02
het schijnt dat je eerst 3 /4 keer per week moet zonnebanken voor een basis kleurtje ( tijd is afhankelijk van soort zonnebank ) en daarna 1 keer per week om het bij te houden
das niet schadelijk

Guylaine
07 April 2008, 18:03
ik ben ook nog nooit onder een zonnebank geweest.
ik hoor er ook niet zo veel goede verhalen over!
thuis hebben wij een solarium. dat lijkt volgens mij wel op een zonnebank. je kan het helemaal inklappen en overal neerzetten.
maar dat schijnt wel gezonder te zijn?!
ik volg dan 4x per jaar zo'n kuur en dan ga ik 10 dagen lang voorkant en achterkant, en volgens mij is het niet schadelijk.
maar over een zonnebank weet ik ook niet veel,sorry

SOOxFETCH
07 April 2008, 18:42
zolang je er niet 24/7 onder ligt, en het een aantal kuren per jaar, kan 't echt geen kwaad.

*honeybee
07 April 2008, 19:16
Ik ging er eerst elke dag onder om het op te bouwen en nu gewoon 1 keer in de maand..
Maar 1 keer in de week is niet slecht ofzo..

__^
07 April 2008, 19:58
Ik ga 1 keer in de week, 15 minuten, das niet schadelijk! zolang je er maar niet meer dan 3 keer in de week onder gaat;p

shitzooi
07 April 2008, 23:10
up!!!!!!!!!!!!!!

Dior Addict
08 April 2008, 08:17
Ik dacht dat ik bij de zonnestudio had zien staan dat je maximaal 52x per jaar mag

xxxanouk
08 April 2008, 08:30
Ik ben paar weken geleden begonnen met zonnebanken bij de zonnestudio. Eerst ging in 3x per week ofzo en nu ben ik al best bruin en hou ik het bij door 1x per week te gaan. Ik vind het ideaal, ben in de winter normaal zó wit en nu heb ik echt al een lekker kleurtje :). En als het écht slecht zou zijn, zou half Nederland toch niet voorbruinen voor ze op vakantie gaan?

fruitybeauty
08 April 2008, 08:36
Ik ben paar weken geleden begonnen met zonnebanken bij de zonnestudio. Eerst ging in 3x per week ofzo en nu ben ik al best bruin en hou ik het bij door 1x per week te gaan. Ik vind het ideaal, ben in de winter normaal zó wit en nu heb ik echt al een lekker kleurtje :). En als het écht slecht zou zijn, zou half Nederland toch niet voorbruinen voor ze op vakantie gaan?

Dat wil ik ook gaan doen, ik ben alleen bang dat ik verbrand :s en juist niet bruin wordt. Omdat ik een hele lichte huid heb... maar ga het denk ik toch maar proberen!
En volgens mij is het niet zo schadelijk, zolang je er idd maar niet elke dag onder gaat.

caneva
08 April 2008, 09:36
ik heb een hele lichte huid dus ben nu begonnen met voorbruinen voordat ik op vakantie ga ( over 2,5 maanden ) eerst 2x in de week 10 minuutjes, daarna 3x 15 minuten. Daarna gewoon elke week bij houden. Langzaam opbouwen is het beste, en zolang je er niet het hele jaar onderligt denk ik niet dat het nou zó super erg is.

Me*Missy
08 April 2008, 11:48
ik ga het hele jaar door 1x in de week onder de zonnebank
een kwartiertje..
en om de 2 weken sla ik het een keer over
is misschien wel een beetje veel, maar hou er niet van als ik zo'n wit huidje krijg!

*modemoiselle*
08 April 2008, 12:30
ik ga 1 x in de week.. en soms sla ik t ff over :)

frederiqe
08 April 2008, 20:20
Ik ga in de winter af en toe onder de zonnebank. Volgens mij is het gezonder om niet te gaan, maar ik vind een beetje kleur toch wel mooier dan helemaal wit. Ik ben namelijk erg bleek :(

Het argument; veel mensen doen het, is niet juist. Er zijn ook veel mensen die roken en dat maakt roken ook niet gezonder :p

Cheers Darlin'
08 April 2008, 20:33
Zonnebanken is gewoon slecht voor je. Niets aan te doen. Al dat gezever van 'als je minder dan 3x per week gaat, is het niet erg' is gewoon bullshit. Het is een aanval op je huid, net zoals de zon dat is. Het is wel heerlijk ontspannend, maar het is écht nooit goed/gezond.

Joëlle Belle
09 April 2008, 19:58
Zonnebanken is gewoon slecht voor je. Niets aan te doen. Al dat gezever van 'als je minder dan 3x per week gaat, is het niet erg' is gewoon bullshit. Het is een aanval op je huid, net zoals de zon dat is. Het is wel heerlijk ontspannend, maar het is écht nooit goed/gezond.

Ja idd.. en 1x per week is best veel.

el4
09 April 2008, 20:12
ik ga echt heel af en toe denk 1 keer in de 2 maanden

Juf.
10 April 2008, 06:59
ik was/ben ook panisch voor zonnebanken, idd om de huidkanker.
maar mn moeder ging wel eens, en toen heb ik dat gevraagd.
Gewoon buiten zonnen is schadelijker dan zonnebank (gedoseerd he).
Want buiten in de zon krijg je vol de UV op je huid, en in een zonnebank is dat 'gevaarlijke goedje' eruit gefilterd.
Enz.

natuurlijk moet je niet elke dag gaan of 5 x per week.

*evelien*
10 April 2008, 07:22
Je mag 1 keer in de 48 uur... Tenminste dat staat in het boekje dat bij onze zonnebank zit. :D

superdaan
10 April 2008, 08:49
Je mag 1 keer in de 48 uur... Tenminste dat staat in het boekje dat bij onze zonnebank zit. :D

Ja idd.

Ik laat er ook altijd minimaal 1 dag tussen zitten. Ik ga nu nog een week of 3 2 à 3 keer per week en dan 20 à 25 min per kant. Daarna ga ik 1x per week, anders wordt het té. En dat is niet mooi, zeker niet omdat ik blond ben

shitzooi
10 April 2008, 12:55
Ja idd.. en 1x per week is best veel.

Dat hoeft van mij ook weer niet haha

Maar argumenten als het kan niet slecht zijn want half nederland doet het is niet bepaald een argument ik weet wel meer dingen die half nederland doet en toch slecht zijn (roken bijv?)

Oja, ik weet wel dat zonnebanken niet bepaald goed is maar wat is dan het verschil met de gewone zon? Immers als je 50% meer kans hebt op huidkanker als je 1x per maand onder de zonnebank gaat dan vind ik dat een beetje raar, want je komt vaker met je lichaam in de zon :eek: (ook in de winter of als het regent enz)