1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Algemeen topic - Studeren in het buitenland!

Discussie in 'Centraal Station' gestart door jitsketje, 14 mei 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. jitsketje

  jitsketje Über ELLEgirl

  Een topic over in het buitenland studeren.
  Ik zelf zit er over te denken om dat in mijn 3de jaar te doen (Ik studeer pedagogische wetenschappen).
  Bij ons is het eerste halfjaar helemaal vrijgeroosterd en dat is speciaal om het buitenland mogelijk te maken.

  Ik ben wel benieuwd naar alle ins en outs.
  Waar ben je geweest/Waar zit je nu/ Waar wil je heen?
  Welke studie?
  Hoe heb je je voorbereid? (Taal etc..)
  Hoe heb je de financieen geregeld?

  Ik zelf heb in eerste instantie voorkeur voor Canada/Australie maar vanwege de kosten valt dat denk ik wel af.
  Daarna heb ik voorkeur voor Londen maar ik weet niet of mijn Uni daar een verband mee heeft. Ook andere steden in Engeland of evt. Ierland spreken me wel aan dus het blijft een optie.
  Daarnaast lijkt Spanje, Frankrijk of Italië me ook onwijs leuk...maaaaar daar moet je de taal spreken van het land en dat is wel weer eeeen heel gedoe om dat echt heel goed te leren in een jaar.

  Ik hoop op veel leuke reacties zodat iedereen elkaar kan helpen!
   
 2. Marriet

  Marriet Über ELLEgirl

  Ik wilde eerst ook graag naar Londen, maar mijn uni heeft daar niet zo veel plekken beschikbaar en ook nog alleen in het eerste semester.

  Als je dat graag wilt zou ik dus al snel alles regelen daarvoor, want Londen is volgens mij best een populaire bestemming.

  Australie en Canada lijken me idd reteduur, net als de VS. Als je in Europa blijft kan je wel veel gemakkelijker een beurs krijgen (Erasmus)
   
 3. jitsketje

  jitsketje Über ELLEgirl

  Jammer!
  Ben je uiteindelijk nog wel ergens heen gegaan of helemaal niet meer?
   
 4. Marriet

  Marriet Über ELLEgirl

  Ja, daarna Barcelona geprobeerd en dat ging allemaal heel makkelijk (ik was erg laat met regelen omdat ik onverwacht niet door mocht naar mn master).

  Vind Barcelona ook helemaal super, dus was er niet bepaald rouwig om ;)
   
 5. Runkle

  Runkle Über ELLEgirl

  ik zit in berlijn, maar dan voor stage. Voor studeren in het buitenland hadden we zon lijst met universiteiten waar je dan een top 3 uit kon maken. Als je in europa blijft krijg je een erasmus beurs, dat is 220 per maand ofzo. Europa lijkt me indd makkelijker te financieren, australie ed zijn reteduur maar wel erg leuk natuurlijk!
   
 6. jitsketje

  jitsketje Über ELLEgirl

  @Marriet: Hoe heb jij dat gedaan met de Spaanse taal? Barcelona lijkt mij ook geweldig namelijk.

  @Runkle: Berlijn is ook erg leuk! Europa heb je inderdaad Erasmus vandaar dat ik daarvoor moet gaan kiezen denk ik.
  Wij hebben inderdaad zo'n lijst een algemene voor iedereen en ook nog een aparte voor sociale wetenschappen.
   
 7. 2662.

  2662. Gast

  Ik zit nu in Australië :) Het is inderdaad heel duur (maar ik vraag me af of het veel scheelt met Londen) maar wel een geweldig land en goede universiteiten! En je kunt fondsen aanvragen als je daar de moeite voor wilt nemen. De taal is hier natuurlijk geen probleem verder dus dat is mooi. Maar iets binnen Europa is natuurlijk betaalbaarder en lijkt me ook geweldig!
   
 8. Bonheur.du.jour

  Bonheur.du.jour Super ELLEgirl

  Ik zit nu momenteel in het zuiden van Frankrijk, een minor van mijn studie die ook in het buitenland is. Buitenlandstage/studie. Ik ga hier ook naar de universiteit en moet ook toetsen doen, ondertussen verken ik de omgeving en natuurlijk de cultuur. Omdat ik Frans studeer kan ik goed Frans praten dus ik red me wel (dat is wel bijna een must om Frans te praten als je naar Frankrijk wilt, zo niet kun je altijd taalcursus of iets nemen maar dat kost natuurlijk ook geld.. )

  Het is veel geregel om naar het buitenland te gaan. Ik zal eens goed graven in mijn hoofd wat ik ook alweer allemaal heb moeten doen.
  1. IB groep: Daar moet je heel veel dingen regelen, zoals dat je van inwonend naar inwonend gaat (tenminste ik woonde niet op kamers in Nederland).
  2. OV chipkaart: Deze moet je stopzetten van de tijd dat je in het buitenland zit, hiervoor krijg je een vergoeding (ik dacht iets van 80 euro). Dit kun je via de site van IB groep doen dacht ik en een formulier invullen.
  3. Bankzaken: Zorg dat alles goed geregeld is. Dus dat je genoeg geld hebt en dat je bijvoorbeeld een reserve pasje hebt en 2 kastjes waarmee je kan internet bankieren. Het kan altijd dat je pinpas gestolen wordt of stuk gaat dan heb je altijd een reserve. Zorg er dus ook voor dat je een kaartje hebt of informatie van je bank met alle telefoonnummers etc. zodat je altijd direct contact kan opnemen mocht er iets gebeurd zijn.
  4. Telefoon: Je telefoon. Ik had en abonnement en die heb ik aflaten lopen in januari want daar vertrok ik naar hier, ik heb gewoon mijn eigen telefoon meegenomen (die simlock vrij is) en een simkaartje gekocht met tegoed. Zo kun je in contact blijven met thuisfront maar ook met de vrienden die je maakt.
  5. Zorgverzekering: je moet even goed checken of je verzekering je dekt in het buitenland. Ikzelf zit bij de VGZ en de mijne dekte me volledig. Behalve bepaalde dingen, hiervoor heb ik een doorlopende reisverzekering aangevraagd die spullen verzekert als mijn laptop etc. Ook moet je een Europees verzekeringspasje hebben als je even googled dan kun je die site zo vinden waar je die aan kan vragen (ik dacht dat het nu op je nieuwe verzekeringspasje staat maar ben er niet zeker van haha).
  6. Woning zoeken: Ik heb hier een contactpersoon gehad die voor mij naar een woning heeft gezocht, gewoon een studenten kamer op een studenten complex! Zou je naar Frankrijk willen gaan dan moet je naar de CROUS gaan op internet, die gaan over studentenkamers.
  7. Erasmus beurs: Ik ben een erasmus student (studeren in het buitenland). Dan heb je recht op een Erasmusbeurs, deze is via mijn school geregeld en daar werd ik ook volledig door begeleid. Veel formulieren invullen etc. voordat je het geld krijgt. Als het goed is zou jij dit ook moeten krijgen dan denk ik.

  Nog wat handige weetjes:
  - maak een bestand aan in excel met wat je per maand uitgeeft aan boodschappen, uitgaan, verzekering etc. Hierin vul je natuurlijk ook je inkomsten in.
  - zorg dat je skype hebt!
  - neem een internetkabel mee, niet overal heb je draadloos internet..
  - zorg ervoor dat je genoeg backupt en een harde schijf (externe) meeneemt want mijn laptop is hier al 2 x gecrasht en zonder laptop ben ik hier niks :p.
  - Oja, ik weet niet of dat ook in Engeland/Amerika of andere landen is die je had genoemd maar in Frankrijk heb je andere stopcontacten als in Nederland. Er zit een ijzeren pin in en dus niet alles past erin (gelukkig de meeste dingen zoals laptop of föhn die kunnen er wel in hoor, maar bijvoorbeeld oude dingen niet..)
  - Qua geldzaken, regel iets met je ouders dat stel je in geldnood komt zij altijd geld over kunnen maken of iets dergelijks zodat je niet in de problemen komt te zitten.


  Nu weet ik even niets meer, als me nog wat invalt dan noem ik het nog wel! Hoop dat dit je al veel geïnformeerd heeft :)
   
 9. Bonheur.du.jour

  Bonheur.du.jour Super ELLEgirl

  Daar heb je het al , daar valt me al iets in wat ik nog moet noemen :p. Als je naar Europa gaat dan is het ook handiger voor bezoekjes, dat familie, vriend, vrienden/vriendinnen je kunnen bezoeken. Als je in Australie of VS zit dan zit je forever alone haha nee grapje, maar dan is de kans dus kleiner dat iemand je komt bezoeken want dat is gewoon poepieduur.

  Voor hoelang ga je dan als ik vragen mag? Ik ben 5 maanden hier in Frankrijk.. helaas ga ik over 3 weken al naar huis.. :(
   
 10. Marriet

  Marriet Über ELLEgirl

  Ik spreek zelf geen Spaans, had wel echt de intentie om het te leren, maar is er helemaal niet van gekomen :p

  In een stad als Barcelona is het ook niet echt nodig en omdat ik hier eigenlijk alleen maar met internationale studenten omga red ik het met de 3 woorden die ik ken (kan eten en drinken bestellen etc :p ).

  Het is wel een stuk makkelijker als je de taal spreekt, maar ik zelf red het uitstekend. Af en toe met handen en voeten praten wat genant, maar ook lollig is :p
   
 11. liefsmaartje

  liefsmaartje Rookie ELLEgirl

  Wat voor stage doe je in Berlijn? En hoe ben je eraan gekomen?
  Ik ben namelijk momenteel druk op zoek naar een stage in Berlijn, misschien kan je me wat tips geven.
   
 12. Ruby Blue

  Ruby Blue Über ELLEgirl

  Hé, bedankt voor je uitleg, dat is superhandig! Ik ga binnenkort zelf op Erasmus (niet naar Frankrijk maar toch).

  Heb nog een vraag over bankzaken:

  jij gebruikt dus gewoon je Nederlandse bankrekening vanuit het buitenland? Je hebt geen Franse rekening geopend?
   
 13. jitsketje

  jitsketje Über ELLEgirl

  Zijn al je vakken ook in het engels dan?
  Mij is verteld dat in Spanje vrijwel alles in het Spaans is op de universiteit.
   
 14. Runkle

  Runkle Über ELLEgirl

  Ik doe een online marketing stage, ik kan deze alleen eerlijk gezegd niet heel erg aanraden als je van plan bent veel te leren en veelzijdig werk te doen:eek:. Watvoor iets zoek je? Ik vond het heel moeilijk om iets te vinden omdat ik het vooral via internet enzo doe. Maar nu ik in berlijn zit zie ik wel dat er echt veel stages zijn. Stage lopen is hier vanzelfsprekender ofzo, ook voor mensen die al zijn afgestudeert als werkervaring. Maar dat is weer zo omdat er hier zo weinig werk te vinden is.
   
 15. Marriet

  Marriet Über ELLEgirl

  Hangt inderdaad nogal van de universiteit af. Ik ga zelf naar Pompeu Fabra en dat is een behoorlijk internationaal gerichte uni en ik heb dus al mijn vakken in het engels. Vooral in mijn richting (business) zijn er vaak vakken in het engels.

  Aan de andere universiteit hier zijn wel minder engelse vakken, dus voor mij komt dat erg goed uit ;).
   
 16. liefsmaartje

  liefsmaartje Rookie ELLEgirl

  Ik ben op zoek naar iets in marketing of sales, maar er is inderdaad zo weinig te vinden. Ik doe trouwens de opleiding International Business and Management.
  Ik heb ook al een paar vacatures gezien voor een online marketing stage, maar kan je me vertellen waarom het jou niet bevalt?
   
 17. jitsketje

  jitsketje Über ELLEgirl

  Ok, dat is fijn!
  Op mijn uni geven ze inprincipe aan dat je voor de zuid-europese landen de taal moet leren.
   
 18. MajorMinus

  MajorMinus Rookie ELLEgirl

  Ohh ik heb ook gestudeerd in het buitenland, en ook nog drie maanden stage gelopen.. Kan het je zeker aanraden!!

  Waar ben je geweest/Waar zit je nu/ Waar wil je heen?
  Ik heb beide keren in Spanje gewoond. De eerste keer was 6 maanden Málaga en vorig jaar drie maanden Madrid. En over een paar maandjes ga ik twee maanden naar Australië maar dat is voor gewoon te backpacken ;)

  Welke studie?

  Communicatiestudie aan de universiteit. Heb vakken gevolgd die ik eigenlijk ook al in Nederland had gehad zodat het niet te moeilijk zou zijn ivm de taal etc.

  Hoe heb je je voorbereid? (Taal etc..)

  Kennis van de Spaanse taal om mee te komen op school is helaas wel echt nodig... Bij mijn studie had ik al 2 1/2 jaar Spaanse lessen gevolgd, is namelijk een verplicht onderdeel, dus die had ik al. Naar het buitenland gaan werd ook echt gepromoot bij onze studie omdat we dus ook gedeeltelijk gericht zijn om vreemde talen...
  Eenmaal daar kon je ook nog mee doen aan een gratis Erasmus talencursus van 1 maand dus dat heb ik ook nog gedaan. Was wel handig om je kennis echt weer even op te halen en meteen in praktijk te brengen. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat mijn kennis van de Spaanse taal niet heel denderend is, vooral grammaticaal gezien, maar met die voorkennis erbij is het toch heel erg goed gekomen. Ohhh nu ik er zo over praat krijg ik alweer heimwee :)

  Hoe heb je de financieen geregeld?

  Ik heb sowieso 6 maanden lang een Erasmusbeurs ontvangen en natuurlijk ook gespaard van tevoren. Het leven in Spanje is relatief goedkope, Madrid was iets duurder, dus dat was goed te doen. Denk dat ik zo'n 2000 euro extra had gespaard, en daarbij nog erasmusbeurs maandelijks + stufi was meeeeer dan genoeg. Heb ik ook niet helemaal opgemaakt en vooral gebruikt voor extra dingen zoals leuke reisjes r. Marokka, in de omgeving, Barcalona, Madrid etc.

  Hoop dat je iets leuks kunt vinden en als je de kans krijgt zeker doen! Is echt een ervaring rijker :D
   
 19. jitsketje

  jitsketje Über ELLEgirl

  Klinkt goed!!!
  Ik heb alleen 2 jaar geleden 5 weken Spaanse les gevolgd in Costa Rica en thats it! Meer dan de gemiddelde nedelander waarschijnlijk maar niet genoeg om in Spanje te kunnen studeren.
  Als ik kies voor Spanje dan zou ik komend schooljaar extra taalvakken kunnen volgen naast mijn gewone vakken op de Uni.
  Alleen dan moet ik wel zeker weten welk land het gaat worden want ik kan moeilijk 3 talen erbij gaan doen, haha.
  Als voorloper kan ik ook alijd nog Spaans doen in de zomervakantie (Paar weken ergens in Spanje of weer Latijns Amerika zoals de vorige keer).

  Het wordt bij ons wel heel eg gestimuleerd.
  Het is ook heel erg makkelijk gemaakt omdat ons eerste halfjaar helemaal vrij geroosters is voor vrije keuze. Speciaal om een semester buitenland mogelijk te maken. Dat is dus echt heel simpel en er zijn ook aardig wat samenwerkingsverbanden met de UU.
   
 20. Bonheur.du.jour

  Bonheur.du.jour Super ELLEgirl

  Ja ik gebruik gewoon me Nederlandse bankrekening, ik kan hier gewoon alles met me pinpas betalen of geld uit de muur halen en daar mee betalen. Allemaal geen probleem. Ook heb ik een Franse bankrekening en een bank kaart (plus jawel, een chequeboekje nog hahah). Deze heb ik geopend voor de CAF (huursubsidie die je hier kan krijgen) die had ik daar voor nodig werd me door iedereen gezegd, achteraf heb ik daar bijna niets mee gedaan haha want het geld van die huursubsidie wordt naar de organisatie gestort waar me kamer van is en dat wordt dan weer verrekend met je huur die je moet betalen..

  Dus kijk van te voren even goed na of je het wel nodig hebt, want ik heb ook een verzekering op me franse pasje laten zetten.. maarja die heb ik dus voor 'niets' betaald naar mijn idee haha.

  Dus nog een tip: Informeer, in welk land je ook zit, of je recht hebt op huursubsidie of iets! Heb je weer wat meer om te spenderen want Erasmus student zijn is duuuurrrrrr haha. Maar je kan het jezelf natuurlijk net zo duur of goedkoop maken!
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina