1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Beutyblogtopic L

Discussie in 'Centraal Station' gestart door Moderator Liz, 29 jan 2015.

 1. Madelieve

  Madelieve Super ELLEgirl

  Nee klopt, maar don't worry, ik heb screenshots:D
   
 2. veraanne

  veraanne Über ELLEgirl

  Jep ze zijn verwijderd. Dat vind ik nou weer jammer, Mari heeft ze nog niet gezien :(
   
  Mari @ work vindt dit leuk.
 3. Forum

  Forum Über ELLEgirl

  Ik snap opzich wel dat het in de DSM staat. In principe is er lichamelijk niks mis met je als je transgender bent, als in: je lichaam werkt gewoon en is niet ziek of ongezond. Het heeft natuurlijk wel met hormonen te maken, maar dat is volgens mij niet het hele verhaal. Je kan het dus technisch gezien niet onder lichamelijke aandoeningen scharen, dus dan maar bij mentale. Nou kan je dan natuurlijk het er over hebben of het wel/geen aandoening is, dat is een heel ander verhaal, maar ik snap wel waarom het als iets mentaals wordt gezien.
   
  Laatst bewerkt: 16 feb 2017
  Jauregui en Brasenose vinden dit leuk.
 4. LizzyBennet

  LizzyBennet Über ELLEgirl

  Oh ja ik ook wel hoor! Ik zeg ook niet dat ik het niet snap. Volgens mij moet je ook gediagnosticeerd worden ermee voordat je aan zo'n hormoonbehandeling kan beginnen. Is dan opzich wel handig als het in de DSM is opgenomen. Ook snap ik wel dat andere mensen het stom vinden, omdat transgenders op zo'n manier gestigmatiseerd worden en als abnormaal worden weggezet, terwijl je zou kunnen beargumenteren dat het onderscheid man/vrouw überhaupt gewoon een sociaal construct is en blablablabla. Maar dat is een heel andere discussie. :)
   
  Nima1, le.freak, Pippin en 4 anderen vinden dit leuk.
 5. duizendlagen

  duizendlagen Über ELLEgirl

  dat geldt ook voor veel persoonlijkheidsstoornissen die in de DSM staan
   
  Nima1, SammieS, Brrr en 2 anderen vinden dit leuk.
 6. Shownieuws2.0.

  Shownieuws2.0. Über ELLEgirl

  Wat zegt ze precies? Maakt iemand anders ook samenvattingen van haar vlog?
   
 7. Madelieve

  Madelieve Super ELLEgirl

  Paar berichten terug is haar tweet geciteerd. Er is idd een nieuwe site in de lucht met min of meer hetzelfde concept als Icanteven. Mascha zegt dat ze copycats zijn, dat er niet doorheen te komen is en dat ze Mari (wel) grappig vindt:D
   
  Mari @ work vindt dit leuk.
 8. GreyGoose

  GreyGoose Über ELLEgirl

  Waarom een tweet plaatsen en daarna weer verwijderen? Vond haar 1 seconde leuk en nu weer vet kinderachtig.
   
  Samchibi, Botsautobob, shaaar en 21 anderen vinden dit leuk.
 9. Flamoes

  Flamoes Über ELLEgirl

  Denk eerlijk gezegd dat het moest van haar mediabureau o.i.d.
   
 10. iloveblush

  iloveblush Super ELLEgirl

  Om nog even iets meer de Vera-Fangirl uit te hangen, ik heb zó gelachen om de video's van vandaag van haar en Rutger! Zowel die op haar als op zijn kanaal vond ik té grappig en omg die lach van Vera. Instant happiness gewoon als je die hoort. Vond Rutger ook heel leuk in de video's en ze doen het samen ook tof. Ja ben ERG enthousiast :D:D Kan ff geen linkjes plaatsen maar het is de Furbruari video van Rutger en de video van Vera, beide van vandaag!

  (Trouwens vet lang getwijfeld of het in dit topic moest of in de andere en heb nu voor deze gekozen want Vera > beuty maar ik vond het oprecht een lastige keus :oops: En ik wilde ook nog iets over de video van Larissa en Tara zeggen van gister dat ze hun oude video's terug gaan kijken maar dat mag dan weer niet hier natuurlijk. Had ik dan niet beter toch deze hele reactie in het andere topic kunnen zetten? Of of of of? Echt zo ingewikkeld/onhandig :()
   
 11. GreyGoose

  GreyGoose Über ELLEgirl

  Boeieee maakt toch niet uitttt :D overal is prima
   
  DoraTheExplorer, Impavida en Beautician vinden dit leuk.
 12. laphroaig

  laphroaig Über ELLEgirl

  Homoseksualiteit heeft ook tot zeer recent als mentale stoornis in de DSM gestaan. Dat iets daar in staat hoeft dus niet te betekenen dat iets écht een mentale stoornis is. Voortschrijdend inzicht...

  Het 'voordeel' ervan is dat behandeling (hormoontherapie, geslachtsverandering, begeleidende therapie) wordt vergoed door de zorgverzekering. Maar ook dat kan aangepast worden.
   
  Mimiroppu, SammieS, Chriss! en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. Overjoyced

  Overjoyced Über ELLEgirl

  nurse en beutylover vinden dit leuk.
 14. veraanne

  veraanne Über ELLEgirl

  momentopname, rayale, Treacherous en 65 anderen vinden dit leuk.
 15. PaprikaTuc

  PaprikaTuc ELLEgirl

  Ik zie het een beetje zo: het is een 'stoornis' biologisch gezien. Als in een 'foutje' van de natuur. Ik weet niet of ik het nu goed verwoord en bedoel het absoluut niet negatief, heb ook een tante die eerst oom was en ik zie haar ook gewoon echt als vrouw en iemand waar niets mis mee is.
  Maar lichaam en geest komen niet met elkaar overeen en in die zin is het dus een 'foutje' zeg maar. Je kunt het ook zien als iets lichamelijks ('het lichaam klopt niet', in plaats van 'de geest klopt niet') en als je het zo bekijkt is het best logisch dat een behandeling vergoed wordt.
  Snap je een beetje waar ik op doel? Haha
   
  Nima1, Shin Chan, Liv_ en 5 anderen vinden dit leuk.
 16. Overjoyced

  Overjoyced Über ELLEgirl

  #TweetAndDelete :cool:

  Toevallig zat ik pas nog hun video van vorig jaar te kijken. Rutger + Vera =


  [​IMG]

  Hahahaha, kan gewoon. In de nachtelijke uren ben ik sowieso altijd opeens meliger. :D
   
 17. slurp

  slurp Über ELLEgirl

  Het is geen overduidelijk wetenschappelijk feit dat transgenders een mentale stoornis hebben. Wat een mentale stoornis is en wat niet is niet duidelijk omkaderd: een mentale stoornis wordt omschreven als afwijkingen in het gedrag en/of de mentale staat die leiden tot slecht functioneren in het dagelijks leven en schade voor anderen en/of jezelf. Dit is sowieso al een hele vage definiering van het begrip mentale stoornis. Wanneer is iets afwijkend? Er is geen duidelijke grens aangegeven. Verder hebben we kunnen leren dat in ieder geval een groot deel van transgenderisme genetisch bepaald wordt. Zo zijn bijvoorbeeld 1/3 van de tweelingen waarvan er 1 transgender is ook allebei transgender.

  Herinnering: dezelfde organisatie (APA) die transgenderism labelt als een mentale stoornis zei vroeger dat homoseksualiteit een mentale stoornis was. Nu noemen ze homoseksualiteit een "normale variant van de menselijke seksualiteit". Een normale variant? Wat is dat? Een normale afwijking? En is dat niet een contradictio in terminis? Wat was ook al weer de definitie van een mentale stoornis? "Afwijkend gedrag + slecht functioneren in de samenleving". Wat is het precies tussen een "normale variant" en "afwijkend gedrag"? Het is allemaal zeer vaag en niet wetenschappelijk verifieerbaar door middel van herhaalbare experimenten. Mentale pijn is slecht te toetsen. Afwijkend gedrag is al helemaal slecht te toetsen.

  Terugkomend op de bevinding dat transgenders fysiologisch verschillen ten opzichte van non transgenders. Dan is het dus veel toepasselijker om in die gevallen het als een lichamelijke afwijking te definieren. Dat een transgender dan afwijkend gedrag vertoont is niet relevant, want mensen met lichamelijke afwijkingen vertonen ook afwijkend gedrag: neem bijvoorbeeld iemand met Focomelie, dat is de afwijking dat je zonder, of met incomplete ledematen geboren wordt. Die mensen kunnen vaak niet lopen en/of schrijven, wat duidelijk afwijkend gedrag is. Nochtans hebben ze geen mentale stoornis.
   
  Nima1, Tantetje, Kiddiecat en 8 anderen vinden dit leuk.
 18. vitaminwater

  vitaminwater Über ELLEgirl

  ik snap dit niet helemaal, als je bent gediagnosticeerd met een psychische stoornis aan de hand van de DSM-5 is het toch juist de eerste stap naar een passende behandeling? Bij bijvoorneeld depressie wordt er gekeken of er bijvoorbeeld psychoanalyse kan worden toegepast, dan lijkt het mij niet meer dan normaal dat een transgender ook geholpen zal worden met het proces om zich beter te voelen in wat voor lichaam dan ook? Juist als er een duidelijke oplossing mogelijk is! Om transgender zijn een stoornis te noemen is natuurlijk discutabel (zoals wel meer dingen in de DSM, daarom worden er constant aanpassingen gedaan) maar voor nu is het toch fijn als mensen geholpen kunnen worden
   
  shaaar en Linus&Celly vinden dit leuk.
 19. Brasenose

  Brasenose Super ELLEgirl

  Je noemt hier een hoop goede punten, maar mist een beetje het grotere plaatje van wetenschappelijk onderzoek en de plek die klinische (neuro)psychologie er in inneemt. Een paar dingen:
  1. Je noemt de APA haast als een soort dictator-achtige organisatie die ergens in een huisje om omslachtige redenen iets als normaal of abnormaal categoriseert. In de realiteit is de APA een grote organisatie waar iedereen die betrokken is bij wetenschappelijk onderzoek naar psychische stoornissen een duit in het zakje doet en op basis van nieuwe bevindingen. De mensen die aan het front van het onderzoek staan maken de beslissingen hierover in samenwerking met al hun internationale collega's.
  2. De issue met homoseksualiteit in de DSM is precies een hevig pijnpunt in de wetenschappelijke consensus. Dit is bij mijn weten namelijk de eerste en enige stoornis die door middel van een soort stemming uit de DSM is 'gestemd', niet op basis van innovatief nieuw onderzoek, maar omdat inderdaad ergens in de jaren tachtig op basis van ratio is besloten dat het niet abnormaal is, maar een variatie (en een variatie is niet een 'fout', dus ook geen contradictie terminis zoals je noemde). Het pijnpunt is dat pedofilie (en nee, dat is niet een stoornis waarbij je kinderen verkracht) om deze reden door veel wetenschappers ook graag uit de DSM zien gaan, maar dat ligt te gevoelig bij het algemene publiek en door het als stoornis te labelen kunnen pedofielen makkelijker hulp krijgen.
  3. Je geeft aan dat het 'allemaal vaag is en niet wetenschappelijk te onderbouwen is'. Dat is zowel juist als onjuist. Het punt met psychische ziekten is dat je het niet zoals bij lichamelijke ziekten kunt meten in bijvoorbeeld bloedwaarden. Dit betekent niet dat het dus niet wetenschappelijk en toetsbaar is. Er bestaan diverse tests voor alle variaties van psychische stoornissen, maar het is inderdaad meer indirect, omdat er geen bloedtestje bestaat die bijvoorbeeld psychopathie, depressie, schizofrenie of genderdysforie kan diagnosticeren. Dat betekent echter niet dat het niet wetenschappelijk is. Het huidige onderzoek in de experimentele psychologie is uiterst wetenschappelijk en de tests worden alsmaar beter.

  Momenteel wordt genderdysforie inderdaad als stoornis gezien. Er is aantoonbaar iets 'mis' wat invloed heeft op het gedrag en de stemming van de patient, vrijwel altijd op de negatieve manier. Dat betekent niet dat er iets 'mis' is met deze mensen als persoon of dat we ze moeten veroordelen, net zo min als dat je een kankerpatient veroordeelt op dat ie 'niet normaal' is. Nee, de kanker (of de genderdysforie) is niet 'normaal' of ideaal, dus gaan we er iets aan doen zodat diegene zich beter kan voelen. De DSM veroordeelt niet, het geeft alleen een overzicht van mentale stoornissen die het leven van de drager en de mensen om hen heen zwaarder kunnen maken en waarvoor hulp geboden kan worden.
   
 20. oooi

  oooi Super ELLEgirl

  Pin me er niet op vast hoor, maar heb regelmatig op mijn opleiding gehoord dat onderzoek voor stoornissen die in de DSM staan (deels?) gefinancieerd worden. Als iets uit de DSM gaat zal er dus minder mogelijkheid zijn voor onderzoek. Dit is ook een reden om iets in de DSM te houden.

  Daarbij is iets wat afwijkt van het normale niet persé iets wat moet worden teruggedraaid naar 'normaal' om de patiënt te helpen of de problematiek voor de patiënt op te lossen.
   
  Laatst bewerkt: 17 feb 2017
  FredPaillet en Brasenose vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina