1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Meerkeuzenvragen - Berekening

Discussie in 'Centraal Station' gestart door Imperialis, 2 nov 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Oké ik heb al massa's examens met meerkeuzevragen gehad maar hier snap ik het echt niet. Ik ga gewoon het stukje van de prof copy-pasten en ik hoop dat iemand me kan uitleggen hoeveel ik er nou goed moet hebben om de helft te halen.

  Alvast bedankt!

  The top grade you can get in this course is 20 grade points, consisting of an open question/presentation grade (1 to 20) and a grade for the MC questions (1 to 20). The MC question grades will be subject to a correction of the statistical expected value to get correct answers even if you do not know anything about the course. This ensures that if someone fills out 30 MC questions without even reading them he/she does not get 5 grade points for it (the person will on average at least get 7 answers right) but a 0. It goes without saying that also for the MC part a top score of 20 grade points can be earned. It is important to point out that if you do not know an answer you MUST tick 1 (and always just 1) answer.
   
 2. BoneDaddy

  BoneDaddy Super ELLEgirl

  Hmm volgens mij bedoelen ze hiermee dat er ook nog een gokkans vanaf gaat. Maar ik kan er niet uithalen hoeveel je er goed moet hebben om te slagen. Ga maar uit van meer dan de helft.
   
 3. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Ja de giscorrectie snap ik, maar ik heb net altijd geleerd/toegepast dat je als er een aftrek is bij een fout, dat je dan net niet alles moet gaan invullen. Alleen waar je zeker van bent. En hier MOET je een antwoord invullen, waardoor je lijkt me net sneller een onvoldoende haalt?
   
 4. BoneDaddy

  BoneDaddy Super ELLEgirl

  Mij werd juist altijd verteld dat je altijd iets moet invullen. Want niet ingevuld is altijd fout en zo heb je toch een kans dat je iets goed hebt. Maar het wordt nogal vaag uitgelegd in dat stukje tekst.
   
 5. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Daar zal dan een verschil België - Nederland liggen.
  Bij ons wordt wat niet ingevuld is (moet je een bolletje kleuren dat je het niet invult zegmaar) als 0 gezien, en wat fout is als -1/3.
  Maar dit is dus ook een vak van een Nederlandse prof.
   
 6. Potlood

  Potlood Über ELLEgirl

  Ik denk niet dat het een verschil tussen Nederlands/Belgisch is, maar dat het gewoon om de voorkeur van de docent gaat. Bij mij wisselt het namelijk per docent, ongeacht zijn/haar nationaliteit.
  Volgens mij wordt er hier gewoon bedoeld dat je er rekening mee moet houden dat er gerekend wordt met een gokkans. Om die reden moet je dus altijd een antwoord invullen. Ik denk dat het er alleen maar staat omdat het bij jouw studie blijkbaar niet altijd zo gaat en dat iedereen daar dus goed aan denkt. Ik kan er iig niet uithalen hoeveel je punten je moet halen o.i.d. om het vak te halen.
   
 7. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Hm, misschien hier specifiek niet nee, maar ik ervaar toch vaak dat er echt een verschil tussen hoe NL'se docenten hun examens opstellen/punten geven/wat ze van je verwachten en Belgische. Vandaar dat ik dacht dat dit misschien ook vaker in NL voorkwam, al hebben we tot nu alleen nog maar meerkeuze-examens zonder giscorrectie gehad van Nederlandse docenten. Daar hoopte ik deze keer ook op :p

  Ik hoor ook allemaal verschillende dingen rond mij, de ene zegt dat ze pas vanaf de 8ste goede vraag beginnen te tellen, de andere zegt dat je er 20 van de 30 goed moet hebben. Ik heb de prof dus maar even gemailt. Best stom maar ik wil het gewoon graag weten want ik voel me echt heel erg ziek en belabbert en kan me moeilijk concenteren en zie het examen niet zo zitten. Dus ik wil even m'n kansen inschatten :p
   
 8. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Dear Ann,

  No it is not. It depends on how the exam will be done. In general we intend to deduct 7 points (I.e. The expected value). How the remaining 23 possible points will translate into the grading scheme is not yet known. But in general you need to have a fair amount of correct MC questions to pass. So if you strive for a grade of 10 you will need at least half of the 23 remaining MC points.
  The exact amount will be determined only after the exam, not before.

  Best regards,
  Stefan Weishaar

  Hier bedoelt ie toch mee dat de eerste 7 GOEDE niet meegetelt worden en je dus eigelijk de helft van 23 (afgerond 12) + 7 vragen goed moet hebben om geslaagd te zijn, en dus 19? Bleh dit is stom, ik ga er niet meer over nadenken :p
   
 9. Potlood

  Potlood Über ELLEgirl

  Hm, bedoelt hij niet dat er standaard 7 punten afgetrokken worden? Dus dan moet je minimaal 22 (30/2 = 15, +7=22) vragen goed hebben om 10 punten te halen?
  Ik snap het ook niet helemaal hoor, dus zou best kunnen dat je gelijk hebt met 19 :p
   
 10. Potlood

  Potlood Über ELLEgirl

  Haha, laat maar. Heb dat van mij nog eens doorgelezen, maar dat klopt niet.
   
 11. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Haha het is echt stommm :p
  Maar lief dat je moeite gedaan hebt om het te begrijpen!
  Ik laat het maar gewoon over me heen komen en ik merk het wel aan het cijfer dat ik terugkrijg!
   
 12. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Nee bij ons gaat het op 20 :) Je moet min 10 hebben om geslaagd te zijn. (Er telt nog iets anders mee voor 25 % maar ik hoopte wel min de helft te hebben op de meerkeuzevragen want ik weet van te voren niet hoeveel ik heb op die andere 25 %)
   
 13. CaptainFuckAWhore

  CaptainFuckAWhore Über ELLEgirl

  Ik kan je niet vertellen hoeveel je er goed moet hebben, gezien je niet verteld hoeveel vragen je hebt, en hoeveel antwoordmogelijkheden er zijn.

  Afgaande op het voorbeeld van 30 vragen echter, en de verwachtingswaarde van 7 punten, zou de kans op goed gokken moeten liggen op 1/4e (ergo vier antwoorden per vraag).
  Om een nul te halen heb je dus zeven punten nodig. Vanaf die zeven punten, begint je score pas te lopen.
  Uitgaande van een lineaire schaal, en één punt per vraag, gebeurt er dan dit:
  Zeven punten heb je nodig voor een nul, dus de puntentelling wordt verdeeld over 23 vragen. Dat wil zeggen dat elk goed antwoord (vanaf het zevende punt) een 10/23 waard is.

  Je punt is dus je aantal punten
  -7
  * 10/23

  Dan zie ik nog dat je totaalpunt bestaat uit twee delen (die beide evenveel waard zijn), dus je moet hier aan toevoegen dat je je punt deelt door twee.
  Het andere punt moet je delen door 4, een keer door twee omdat je twintig punten kunt scoren (en je dan op een normale schaal komt) en dan nog eens door twee om op dezelfde schaal te komen als van de toets hierboven, en die twee cijfers bij elkaar optellen.

  Omgekeerd mag ook: je mag ook de uitkomst van hierboven met twee vermenigvuldigen om op die (debiele) schaal van twintig te komen.
   
 14. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Oh, inderdaad 30 vragen met elke keer 4 keuzemogelijkheden :)

  En woho dit klinkt zooo ingewikkeld!

  Ik denk dat ik het nog even twee keer moet overlezen, maar wel bedankt voor de moeite! :)
   
 15. CaptainFuckAWhore

  CaptainFuckAWhore Über ELLEgirl

  Het is in feite erg makkelijk, dit is basisstatistiek. Kan zelfs ik;).

  Wat je doet is als volgt: je rekent de verwachtingswaarde uit als je alles gokt:
  n=30 (aantal vragen)
  p=1/4 (aantal goede antwoorden delen door het aantal opties)
  De E (verwachtingswaarde)=n*p=30*1/4= 7 (ongeveer).
  Dat is dus wat je goed moet hebben om een nul te scoren. Alle andere punten (de resterende 23) tellen dus mee voor het werkelijke punt van 0-10. Het aantal te halen punten (10) deel je dus door het aantal antwoorden dat meetelt voor je punt (23). Zo krijg je de waarde per goed antwoord. 10/23e dus.

  En dan krijg je het verhaaltje wat ik hierboven ook al tikte:
  Je punt is dus je aantal gescoorde punten -7 *10/23.
   
 16. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Maar dit is dus niet het Belgische standaardsysteem :)
   
 17. CaptainFuckAWhore

  CaptainFuckAWhore Über ELLEgirl

  Echt een achterlijk systeem. Voor foute antwoorden kun je natuurlijk nooit punten aftrek geven. Ik snap de logica achter het systeem overigens wel hoor, maar als je echt een fair systeem wilt, moet je gewoon een tentamen met open vragen geven. Dit is kut omdat je ook met de juiste stappen tot een verkeerd antwoord kunt komen (zeker in cijfergerichte vakken) en je daarop wordt afgestraft. Dan is een normaal systeem met gokcorrectie zonder punten aftrek voor foute antwoorden, vele malen eerlijker. En zelfs dat is niet eerlijk.
   
 18. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  Herkenbaar. Ik heb pas een examen voor de derde keer gedaan waar ik altijd gem 60 % had op het deel van de openvragen maar het zo vreselijk verkloot had bij de meerkeuzevragen dat ik elke keer een 9 had. Hopelijk deze keer beter.

  @ Captain -> Ik doe rechten en alles wat met wiskunde te maken heeft is puur chinees voor mij :p Maar erg bedankt voor het uitrekenen/de uitleg!
   
 19. CaptainFuckAWhore

  CaptainFuckAWhore Über ELLEgirl

  Very welcome;).

  Overigens: je bent slecht op MP tentamens, maar haalt een negen i.p.v. een zes? Ergens klinkt me dat merkwaardig in de oren:p.
   
 20. Imperialis

  Imperialis Über ELLEgirl

  9 op 20 he ;)
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina