1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

(Trans)gender discussietopic

Discussie in 'Centraal Station' gestart door Moderator Appelsap, 17 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Moderator Appelsap

  Moderator Appelsap Super Moderator Medewerker

  N.a.v. de posts in het beutyblogtopic!
   
 2. Silke

  Silke Über ELLEgirl

  Ik heb dat niet gevolgd.. Wat is hier de insteek? :p
   
 3. Salvador.

  Salvador. Über ELLEgirl

  Aangezien ik hier over moest leren afgelopen examen periode is het voor jullie misschien interessant om te weten waarom het een goede zaak is dat transgender in de DSM 5 staat. Door deze diagnose op te nemen kan verder onderzoek over de oorzaak verder lopen, verder helpt het hun ook in juridische zaken (bv. bij het veranderen van geslacht op papier) en zorgt het ervoor dat hormoontherapie en chirurgische ingrepen worden terug betaald (ook nadat ze zich hebben laten ombouwen behouden ze de diagnose zodat de hormoontherapie kan verder lopen).

  Ook interessant dat men nu spreekt over genderdysforie en niet meer genderidentiteitsstoornis. Dus in plaats van het te bekijken dat de DSM zegt "het is een stoornis" wordt nu de nadruk gelegd op het dysforie gedeelte, waarmee dus wordt bedoeld dat de persoon in kwestie ontevreden is over zijn of haar biologische geslacht en hier lijden van ervaart.
   
  Brasenose vindt dit leuk.
 4. Kiddiecat

  Kiddiecat Über ELLEgirl

  Hm zeer interessant. Maar ik snap nog steeds niet zo goed dat het in de DSM moet.. Andere Aandoeningen met een medische/biologische oorzaak kunnen toch ook gewoon vergoed worden daar is toch geen DSM voor nodig?
   
  Karl Lagerfeld en San Junipero vinden dit leuk.
 5. Salvador.

  Salvador. Über ELLEgirl

  Er bestaat nog een ander classificatie systeem, waarvan de naam mij even ontbreekt en ze werken aan criteria om transgender daar ook in op te nemen!
   
 6. Kiddiecat

  Kiddiecat Über ELLEgirl

  De ICD-10?
   
 7. MacMax

  MacMax Über ELLEgirl

  Ombouwen is ook een achterhaalde en tamelijk kwetsende uitdrukking in deze.
   
 8. Salvador.

  Salvador. Über ELLEgirl

  @MacMax hoe omschrijf jij de chirurgische ingrepen dan?
   
 9. Salvador.

  Salvador. Über ELLEgirl

  ICD-11 ! :D Net even opgezocht. Daar is het een diagnose maar geen psychiatrische diagnose, maar deze is dus nog niet klaar.
   
 10. MacMax

  MacMax Über ELLEgirl

  @Salvador. Geslachtsveranderende operatie, periode van hormoonbehandeling en helemaal daarvoor nog de periode van in je eigen omgeving voorleven. Dus je al kleden en gedragen naar de innerlijke gender.
   
 11. Salvador.

  Salvador. Über ELLEgirl

  @MacMax ik bedoelde het woord ombouwen, want wat je nu beschrijft is het proces om er uit te zien zoals het ervaren geslacht, maar in principe wordt het lichaam toch omgebouwd tot het andere geslacht? Ik snap de gevoeligheid niet zo, maar wil hem wel graag begrijpen dus ik bedoel dit helemaal niet verkeerd.
   
  "Giant Laser" vindt dit leuk.
 12. MacMax

  MacMax Über ELLEgirl

  Snap ik hoor, dat je het niet verkeerd bedoeld. De gevoeligheid zit hem puur in dat woord. Een goede vriendin is bezig met haar traject en die zegt een auto wordt omgebouwd, mensen ondergaan een geslachtsveranderende operatie. Het zit hem er vooral in dat voor het voor haar een kwestie is van de buitenkant aanpassen naar haar realiteit, zoals ze innerlijk altijd al was.
   
 13. Kiddiecat

  Kiddiecat Über ELLEgirl

  Mooi verwoord!:)
   
 14. yzile

  yzile Über ELLEgirl

  Ah kijk ik ben blij dat ik mijn controversiële mening heb gepost anders had ik dit nooit bijgeleerd!! Bedankt voor je post. Maar ik heb er nog een aantal vragen over.
  Je schrijft "het gebrek aan voortplantingsdrang" maar wordt hiermee dan seksuele behoefte bedoeld of behoefte aan kinderen? Want beide komen ook voor bij homoseksuelen toch? En hoe kan natuurlijke selectie zoiets elimineren? Dat zou dan bijvoorbeeld toch ook moeten gelden voor syndroom van down? Is genetisch hetzelfde als erfelijk?
   
 15. Mata Hari

  Mata Hari Super ELLEgirl

  In transitie zijn is volgens mij de correcte term. 'Na de transitie' zou je dan kunnen zeggen.
   
  Salvador. vindt dit leuk.
 16. Six horse Judy

  Six horse Judy Super ELLEgirl

  Genetisch is niet automatisch ook erfelijk, je hebt alle chromosomen namelijk 2x, 1 van je moeder en 1 van je vader. Dus je kan best 1 ding erven van je vader wat niet tot uiting komt omdat het gen van je moeder dominanter is.
  Mensen met het syndroom van down hebben vaak een lage(re) fitness, in de zin van dat ze niet zo oud worden, en zich over het algemeen niet veel voortplanten.

  Vroegah (in de stam van de holenbeer tijd) leefden mensen waarschijnlijk in een soort van familie-groepen, waarbij iedereen verantwoordelijk was voor survival, voedsel enzo. En dus ook samen voor de kinderen. Als er in deze familiegroep een homoseksueel zou zijn dan zou deze niet deelnemen aan de voortplanting maar wel deelnemen aan het jagen/verzamelen/het algemene welzijn van de groep. Hierdoor word de fitness van de familie-groep vergroot omdat de kinderen een betere kans hadden. Volgens mij is dat het idee waarom homoseksualiteit wel degelijk een evolutionair voordeel kan hebben bij mensen.

  Maar het is ook goed mogelijk dat het een soort van trade-off is, iemand heeft een groot voordeel van een bepaalde combinatie genen maar dat vergroot de kans op homoseksualiteit.
   
  Mata Hari vindt dit leuk.
 17. berniesanders

  berniesanders Über ELLEgirl

  ik zie vooral SRS (sex reassignment surgery) gebruikt worden
   
 18. berniesanders

  berniesanders Über ELLEgirl

  welke pagina's is hier discussie over geweest in het beutyblogtopic? Wil even terug lezen. Heeft het met Jessie Maya te maken toevallig? :p
   
 19. yzile

  yzile Über ELLEgirl

  ahh oke dit gedeelte snap ik. Iemand die wel bijdraagt maar niks afneemt. Maar dat is niet de voorplantingsdrang toch.

  betekent erfelijk dat het sowieso wordt overgedragen bij voortplanting, als in dat het dominant is? en is down überhaupt wel erfelijk? is dat geen mutatie? en is homoseksualiteit een mutatie? en genderdysforie dan?
   
 20. Beautician

  Beautician Über ELLEgirl

  Ja, iemand bleef haar benoemen met hij.. dat was op woensdag.
   
  berniesanders vindt dit leuk.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina