1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Veilig vrijen enzo 2

Discussie in 'Liefde & Relaties' gestart door Moderator Guuzz, 11 jan 2009.

 1. Moderator Guuzz

  Moderator Guuzz Über ELLEgirl

  Hallo meiden,

  Hierbij versie 2 (omdat de vorige wel erg onoverzichtelijk werd) van een compleet topic over van alles wat met seks en dergelijke te maken heeft :)

  **ik wil jullie er wel op wijzen dat de informatie hieronder kan afwijken van bepaalde zaken die in jullie bijsluiter staat…. Wanneer er iets anders in je bijsluiter staat, of er wordt je iets anders aangeraden door je dokter: volg deze raad op!!! **

  De pil
  De pil beschermt je (indien je deze volgens de gebruiksaanwijzing slikt) tegen ongewenste zwangerschap, maar níet tegen SOA’s. Je slikt de pil drie weken en hebt daarna een stopweek die zeven dagen duurt. Vergeet je de pil een keer, kijk dan in de bijsluiter wat je moet doen, hier staat dat altijd in. De bijsluiter zit in élk nieuw doosje van de pil dus je kunt niet zeggen dat je hem niet hebt, gooi hem ook niet weg want er staat echt belangrijke informatie in! De pil zal het beste werken wanneer je hem elke ochtend/middag/avond rond hetzelfde tijdstip inneemt. Slik je antibiotica, heb je overgegeven of heb je diarree of iets dergelijks dan is de pil niet meer (volledig) veilig. Er zijn soorten antibiotica waar dit niet voor geldt, maar ga er gewoon altijd vanuit dat de antibiotica die jij moet slikken niet goed samengaat met de werking van de pil. Lees in de bijsluiter wat je moet doen of bel eventueel je huisarts. Heb je onbeschermde seks gehad nadat je een pil vergeten bent of op het moment dat de pil je niet voldoende beschermd, haal dan zo snel mogelijk de Morning After Pil (MAP) Je moet deze binnen 72 uur na de onbeschermde seks nemen, anders heeft het geen nut. Je kunt de MAP zonder recept bij de apotheek halen. Deze kost ongeveer 15 euro.

  Wanneer je aan de pil wilt, moet je een afspraak bij je huisarts maken. Deze zal een aantal vragen stellen met betrekking tot erfelijke ziektes in je familie (bijv. trombose). Verder zal hij/zij je dingen uitleggen over de werking van de pil. Hierna schrijft hij/zij een recept voor en kun je de pil ophalen bij de Apotheek.
  De pil wordt over het algemeen door alle verzekeringen vergoed tot je 21ste. Boven je 21ste moet je vaak een aanvullende verzekering hebben, wil het vergoed worden.

  Wanneer je niet wilt dat je ouders erachter komen, moet je alsnog een afspraak met je huisarts maken, alleen deze kan de anticonceptiepil voorschrijven. Voor de rest kun je de situatie aan je huisarts uitleggen en kan hij ervoor zorgen dat je ouders er verder niets van komen te weten.

  Als je voor het eerst begint met het slikken van de pil, kan je op
  verschillende momenten met de pil beginnen:

  1e/2e dag van je menstruatie -> Je bent gelijk veilig
  De rest van je menstruatie -> Je bent na 7 dagen veilig
  Na je menstruatie -> Je bent bij de volgende pilstrip veilig

  Pil vergeten:
  1e week -> vergeten pil innemen, 7 dagen het condoom gebruiken
  2e week -> Niks aan de hand, vergeten pil innemen strip verder afslikken.
  3e week -> Of stopweek inlassen, of gelijk nog een strip innemen.
  Meer dan 2 pillen vergeten? -> neem contact op met je huisarts. Hij/zij kan je vertellen wat je het beste kunt doen

  Veel éénfase pillen werken circa 36 uur, dus als je je pil vergeet en dan alsnog binnen 12 uur (gerekend vanaf de tijd dat je je pil normaal slikt) inneemt is er niks aan de hand. Kijk voor de zekerheid in de bijsluiter.

  Pil vergeten in week 1: Neem de vergeten pil in zodra je er aan denkt, ook als dit betekent dat je twee pillen tegelijk in moet nemen. Verder slik je de pil gewoon, maar gebruik daarnaast 7 dagen een condoom. Als je in de week vóór het vergeten van de pil sex hebt gehad, dan is er een kans dat je zwanger bent. Neem in dit geval contact op met je huisarts.

  Stopweek
  De stopweek van de pil zit als volgt in elkaar:
  Wanneer je je laatste pil normaal gesproken op zondag inneemt, moet je je volgende strip op maandag beginnen. Je hebt een stopweek van 7 pillen.
  Maandag: pil 1
  Dinsdag: pil 2
  Woensdag: pil 3
  Donderdag: pil 4
  Vrijdag: pil 5
  Zaterdag: pil 6
  Zondag: pil 7
  Dus bij pil 8, op maandag, begin je weer.

  Pil en braken:
  Als je binnen 4 uur na inname van de pil gaat braken neem dan nog 1 pil en vrij 7 dagen met condoom.

  Bijsluiters en meer info
  In elk doosje met pilstrips zit een bijsluiter. Raak deze niet kwijt, en gooi deze niet weg. Kan je hem toch nergens vinden? Kijk dan even op Schering.nl Dit is de grootse producent van de pil in Nederland en je kunt hier alle bijsluiters vinden. Boven in het scherm zie je twee uitklapbare menu’s en in de onderste daarvan kun je je eigen pil selecteren. Voor meer informatie over de pil in het algemeen: Mijnpil.nl

  Condooms
  Tja een beetje een taboe-onderwerp heb ik soms nog het idee. Er zijn meiden die niet weten hoe je een condoom om moet doen. Tip: kijk in de bijsluiter. Ik weet dat ik over bijsluiters blijf ‘zeuren’ maar die dingen zitten niet voor niets overal bij. Het is ook geen schande om het een keer op een banaan/komkommer te proberen ofzo. Zorg er altijd voor dat je zorgvuldig met een condoom om gaat, pas op met scherpe nagels en denk om het kleine topje wat je over moet houden waar je vriendje/sekspartner zijn kwakje in kan dumpen. Houd het condoom altijd vast als je vriendje nadat hij is klaargekomen zijn piemel terugtrekt, anders heb je de kans dat het condoom ín jou blijft zitten, en dit kan flinke irritaties en zelfs ontstekingen tot gevolg hebben! Ben je er niet zeker van of het condoom wel heel was, laat hem dan even vollopen met water. Niet charmant of sexy, maar een ongewenste zwangerschap is ook niet sexy.

  CE Keurmerk
  Als je condooms koopt, kijk dan altijd op de verpakking of ze het CE keurmerk hebben. Dit betekent dat de condooms aan Europese richtlijnen voldoen. Dit zijn erg strenge normen. Condooms die het CE keurmerk hebben zijn onder anderen: Durex, Kruidvat eigen merk, HotRubber.. Condooms met ribbels, nopjes en allemaal dat soort onzin hebben vaak niet dit keurmerk!

  Andere anticonceptiemethoden
  Naast de pil en het condoom zijn er natuurlijk ook nog meer anticonceptiemethoden. Hier een aantal op een rijtje:
  De prikpil: Eens in de drie maanden krijg je een dot hormonen in je bil geprikt. In de prikpil zit alleen het hormoon progestageen en geen andere toevoegingen, zoals ik de gewone pil wel zitten.
  Het spiraaltje (Mirena): Een spiraaltje wordt door een arts geplaatst en is vijf jaar werkzaam. Je hoeft dus nooit aan je anticonceptie te denken. Het spiraaltje hangt in de baarmoedermond. Mirena.nl
  Hormoonhoudende ring: De hormoonhoudende ring is een flexibele kunststof ring die je in je vagina moet inbrengen. De ring bevat dezelfde stoffen die in een 'gewone' anticonceptiepil ook zitten, maar minder. Je houdt de ring 21 dagen in. Na de 21e dag verwijder je de ring en begint je menstruatie. Na je stopweek (7 dagen) begin je weer met een nieuwe ring. NuvaRing.nl
  Waarschuwing: dit zijn niet álle andere methoden, maar wel de meest gebruikte. Wil je weten wat voor jou geschikt is? Kijk op Anticonceptietest.nl of Anticonceptie.nl
  Meer weten over anticonceptie in het algemeen? Anticonceptie info

  Voorvocht
  Er zijn nog steeds mensen die denken dat ‘voor het zingen de kerk uit gaan’ een veilige methode is om niet zwanger te raken. Dit is echter niet waar! Zodra een jongen opgewonden is kan er voorvocht uit zijn piemel komen en hierin zitten ook al zaadcellen. Niet zoveel als in zijn echte kwakje, maar er is maar één zaadcel nodig om zwanger te worden. Een riskante methode dus.

  Verdwaald sperma
  Soms ben je nog helemaal niet aan het ‘echte werk’ toe maar zijn jij en je vriendje al wel bezig met het ‘betere handwerk’. Op het moment dat je vriendje is klaargekomen dan kan hij of jij sperma aan zijn/jouw handen hebben. Als dit bij je vagina in de buurt komt, dan kan je zwanger worden. Buiten het lichaam blijft sperma een paar uur leven dus zorg gewoon dat je een zakdoekje of handdoekje bij de hand hebt om de boel schoon te vegen. Niet echt charmant, maar zoals ik eerder aangaf: een ongewenste zwangerschap is helemaal niks.

  Het schijnt zo te zijn dat sperma niet overleefd in water. Wanneer je een jongen dus in bad zou aftrekken, zo dit niet blijven leven. Of dit ook echt waar is, twijfelen veel mensen over. Hier kunnen wij dan ook geen uitsluitsel over geven.
   
  Laatst bewerkt: 11 jan 2009
 2. Moderator Guuzz

  Moderator Guuzz Über ELLEgirl

  Aftrekken
  Het aftrekken is één van de beste manieren om een mannelijk geslachtsdeel te leren kennen. Je zult de vorm zien en voelen en je bent ‘vrij’ om te zeggen dat hij het mag/moet overnemen. Op het moment dat je nog onzeker bent, kun je altijd aan je vriend vragen of hij het wil overnemen om zichzelf af te trekken. Hij zal je laten zien wat hij het lekkerst vindt en jij kunt langzaam aan het ‘uitzicht’ wennen.

  Het aftrekken van een jongen gaat als volgt in zijn werk.
  Je kunt het beste oefenen op je eigen wijsvinger. Je pakt met je rechterwijsvinger en rechterduim je linkerwijsvinger vast. Hier ga je dan langzaam heen en weer. Je zult merken dat als je hard op je wijsvinger druk, dat je dan niet makkelijk heen en weer kan bewegen. Als je geen druk uitoefent, dan voel je bijna niets. Dit is eigenlijk bij een jongen hetzelfde.
  Voor de rest kun je het beste gewoon langzaam beginnen, met niet te grote bewegingen. Het kan namelijk gevoelig voor een jongen zijn als de voorhuid naar achter getrokken wordt.

  Je zult merken dat de ademhaling van een jongen sneller wordt en de penis nog stijver/harder. Wanneer de jongen klaarkomt kun je dit laten gebeuren op zijn buik of op een andere plaats. Je kunt ervoor kiezen om het weg te halen met een doekje - is wel het handigst. Maar laten opdrogen kan ook, het plakt dan alleen wat.

  Toevoeging:
  Het is mogelijk dat niet alle jongens het lekker vinden als je bij het aftrekken ook aan hun ballen komt. Wanneer je aan zijn ballen wilt zitten, kun je dat het beste op een zachte en rustige manier doen. Streel ze, en knijp er NIET hard in. Voor de meeste jongens is dat te gevoelig.

  Pijpen
  Om meteen maar even een gerucht te wereld uit te helpen: van pijpen kan je niet (!!!) zwanger worden! Ook niet als je het sperma doorslikt!!

  Van pijpen kun je niet zwanger raken, maar het is wel een risico voor het oplopen van een SOA. Jij kunt door het pijpen een SOA oplopen, net zoals een jongen een SOA van jou kan oplopen doordat hij jou beft - mits jij natuurlijk besmet bent.
  Als jullie allebei nog niet hebben geneukt met een ander en geen mondwerk hebben uitgevoerd, kunnen jullie geen SOA hebben. Wél kan je besmet zijn met HIV/Aids, aangezien dit ook door een besmette naald of bloed kan zijn doorgegeven.

  Het pijpen zelf
  Pijpen moet je vooral zelf uitvinden, het is vrij moeilijk uit te leggen hoe dit in zijn werkt gaat. Het beste kun je gewoon beginnen met het likken van de eikel en niet de hele penis in je mond te nemen. Wanneer je het gevoel hebt dat je moet overgeven, kun je het beste een stukje minder van zijn penis in je mond nemen, omdat de penis misschien tegen je huig aankomt - waardoor je kokhalsneigingen krijgt.
  Wanneer je bezig bent met pijpen, kun je heel goed tegelijkertijd de jongen aftrekken. Dit kun je het beste doen door het topje van de eikel in je mond te nemen - of hieraan te likken - en voor de rest gewoon de normale “aftrek-handeling” doen.

  Als je zonder condoom doet kun je met elkaar afspreken dat hij je waarschuwt als hij komt, dan kan je het bijv met de hand afmaken of in je mond laten komen en in een doekje uitspugen of gewoon doorslikken het is maar net wat jij prettig vindt!

  Vingeren / beffen
  Je kunt zelf het beste aangeven wat je lekker vindt. Veel jongens denken dat urenlang bij de clitoris rondhangen het lekkerste is van allemaal, maar voor de vrouwen is dat vaak niet meer plezierig na een tijdje. Geef dit dan ook aan, subtiel, door bijvoorbeeld je onderlijf een beetje te bewegen of met jouw hand zijn hand te pakken.

  De sex zelf
  Sex is iets tussen twee mensen. Het zal dan ook altijd anders zijn. Wat voor de één lekker is, hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. Probeer dingen uit en geef elkaar tips. Vraag aan de jongen wat hij lekker vindt en meestal zal hij het wel aangeven. Let goed op zijn lichamelijke reacties, hierdoor leer je ook veel.
  In elke nieuwe relatie is de eerste keer sex ook echt de “eerste keer”.

  Standjes
  Op www.sexwoordenboek.nl/standjes.html
  kun je veel verschillende standjes proberen. Van makkelijk voor de beginners tot acrobatiek voor de gevorderden.

  Lukt het niet?
  Lukt het niet? Niet getreurd! Probeer het de volgende keer weer. Lukt het dan weer niet?
  Een aantal oplossingen:
  - Gebruik een condoom met extra glijmiddel
  - Gebruik je geen condoom? Gebruik dan losse glijmiddel
  - Hebben jullie het een paar keer geprobeerd en het lukt niet? Stop dan even met proberen. Ga weer gewoon genieten van elkaar en probeer als jullie samen zijn geen sex te hebben. Zo haal je de “lading” er vanaf en misschien lukt het de volgende keer dan wel!!

  Maagdenvlies en bloeden
  Misschien is het handig om wat te vermelden over het maagdenvlies en het “mysterie” omtrent dit vliesje. Het maagdenvlies is niet echt een vlies, het is meer een ribbeltje wat binnen in de vagina zit. Dit “vlies” kan door verschillende manieren scheuren. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld ook door sporten zoals paardrijden je ‘maagdelijkheid’ kan verliezen. Voor culturen waarin het belangrijk is dat meiden bloeden om te bewijzen dat ze nog maagd zijn, kunnen ze een operatie ondergaan waarbij een kunstmatig maagdenvlies wordt gemaakt. Hoe dit precies in zijn werk gaat, durf ik niet te zeggen.

  Het hoeft niet zo te zijn dat je bloedt wanneer je de eerste keer sex hebt. Dit ligt puur aan je lichamelijke opwinding en je aanmaak van je vaginale vocht.

  Tampons en vochtig worden
  Een aantal meiden vragen zich af als je een tampon in hebt of je dan nog vochtig kan worden. Het antwoord daarop is JA. Het vocht wordt geproduceerd vanuit je binnenste schaamlippen, je tampon houdt alleen het vocht/bloed vanuit je baarmoeder vast. Je kunt dus evt. ook gevingerd en gebeft worden (pas alleen op voor het touwtje!!!!) Mocht het touwtje verdwenen zijn heb je een probleem. Vaak krijg je de tampon er niet zelf meer uit en moet je hem door je huisarts laten verwijderen (een beetje voor schut dus).

  Vermoeden dat je zwanger bent?
  Heb je het vermoeden dat je zwanger bent?
  Ga eerst na of je elke keer je pil goed hebt geslikt? Zo niet: lees de uitleg bij “de pil”
  Als je de pil niet hebt gebruikt: is het condoom een keer gescheurd of heb je het een keer zonder gedaan? Ondanks alles is de kans klein dat je zwanger bent, maar toch kan het natuurlijk gebeuren.

  Ga niet meteen lopen freaken, zo stel je je menstruatie alleen nog maar meer uit. Wanneer je het echt zeker wilt weten of je al dan niet zwanger bent: koop een zwangerschapstest. Ben je bang dat je herkent wordt; koop hem dan in een stad verderop. In de bijsluiter van de zwangerschapstest staat precies hoe je deze moet uitvoeren. Vaak kun je pas de zwangerschapstest uitvoeren VANAF het moment dat je ongesteld zou moeten zijn geworden. Midden in de cyclus gaan testen heeft dus geen zin!
   
 3. Moderator Guuzz

  Moderator Guuzz Über ELLEgirl

  Aanvulling van Gucci Envy me!!, die zelf een prachtig dochtertje heeft. Heel erg bedankt voor deze aanvulling!

  Oeps, en toen was je zwanger..
  De bedoeling van deze topic is natuurlijk info geven om ervoor te zorgen dat de sex veilig verloopt.. Maar wat nou als het toch mis gaat en je toch zwanger blijkt te zijn?

  Mijn eerste tip, hang het nog niet aan de grote klok voordat je zeker weet wat je gaat doen.
  Heb het afgelopen jaar een paar keer meegemaakt dat iemand zwanger was, heel de omgeving wist het, ze vertelden het tegen iedereen en uiteindelijk hebben ze allemaal besloten toch voor abortus te kiezen. Tsja, en dan moet je dus aan iedereen uit gaan leggen waarom.
  Ook als je al besloten hebt dat je de zwangerschap niet wil laten afbreken is het het verstandigst om nog niet iedereen te vertellen dat je zwanger bent, vaak vertellen mensen het na de 3de maand, dit omdat de kans op een miskraam in de eerste 3 maanden van de zwangerschap het grootst is.

  Okay, je hebt een test gedaan en bent zwanger. Dat is heftig en niet iets wat je in je eentje aan kunt. Zoek daarom iemand die je vertrouwt aan wie je het kan vertellen (je ouders, vriend, beste vriendin, een vertrouwenspersoon op school), vaak voel je je al een heel stuk beter als je niet de enige bent die het weet.

  Een beslissing nemen
  Als je over de ergste schrik heen bent moet je bedenken wat je gaat doen. De eerste vraag is eigenlijk de simpelste, maar direct ook meest heftige; ‘Wil je de baby houden of niet?’
  Dit is iets waar je niet te makkelijk over moet denken, zowel over het houden als het niet houden. Ben je echt al in staat om een kind op te voeden? Hoe moet het dan verder met school? Wie kunnen je helpen? Kun je beslissingen met je vriend nemen of sta je er alleen voor?

  Er zijn verschillende mensen en instanties met wie je contact op kunt nemen, allereerst je huisarts of schoolarts die kunnen je informatie geven en alle opties met jou doornemen.
  Dan heb je instanties als de Rutgers stichting en het Fiom zij zullen je helpen als je besluit het kind te krijgen (en eventueel te laten adopteren) maar ook als je een abortus wil. Dan heb je ook nog het VBOK daar zijn ze in principe tégen abortus maar ook zij kunnen je helpen.

  Je wilt de zwangerschap afbreken.
  Tussen de 12de en 16de dag na het uitblijven van je ongesteldheid kun je nog een zogenoemde overtijdsbehandeling ondergaan, dit kan bij je huisarts of bij de Rutgersstichting. Zo’n behandeling is een stuk minder zwaar als een abortus (en je word ook niet verplicht om 5 dagen bedenktijd te nemen) maar dat betekent niet dat het geen pijn doet. Deze ingreep duurt een paar minuten en is voor inwoonsters van Nederland gratis.

  Als je al langer dan 16 dagen over tijd bent kun je kiezen voor een abortus. Abortussen worden uitgevoerd in speciale klinieken en sommige ziekenhuizen, voor een adres bij jou in de buurt kun je op de sites van de Rutgersstichting, het Fiom en het VBOK kijken.
  Abortus moet het liefst in de eerste 12 weken van de zwangerschap worden uitgevoerd en anders zo snel mogelijk daarna. Een abortus kan hooguit tot de 22ste week van de zwangerschap. Bij een abortus is het zo dat je 5 dagen verplichte bedenktijd hebt, dit houdt in dat je eerst op gesprek moet komen, daarna terug naar huis en als je na 5 dagen nog steeds een abortus wil kan dat. De behandeling zelf is niet gevaarlijk en duurt ook niet lang. De emotionele kant van de abortus is meestal een stuk heftiger dan de lichamelijke, neem daarom iemand mee om je te steunen. Een abortus is meestal gratis voor inwoners van Nederland.


  Wil je weten hoe een overtijdsbehandeling en een abortus in zijn werk gaan kijk dan op;
  http://www.nvsh.nl/anticonceptie/abortus.htm

  Je wilt de zwangerschap niet afbreken maar niet zelf voor het kind zorgen
  Dan kun je het kindje te adoptie afstaan. Dit is per situatie heel anders en hiervan heb ik ook niet zo heel veel verstand, het beste is om in dit geval contact op te nemen met het Fiom, de Rutgersstichting of het VBOK.

  Je besluit zelf voor het kindje te gaan zorgen
  Als je denkt dat je het aankunt om zelf voor je kindje te gaan zorgen zijn er andere dingen om over na te denken. Je moet dan in plaats van alleen voor jezelf ook voor je kindje zorgen, je moet opletten wat je eet en drinkt en uitzoeken welke mogelijkheden er zijn wat hulp, school, werk en geld betreft. Een goede site waar heel veel informatie op staat is www.babyinfo.nl
  Ook worden er door bijvoorbeeld het FIOM ontmoetingsmiddagen georganiseerd voor jonge moeders, zodat je ervaringen kan uitwisselen en vragen kan stellen.

  In de eerste paar maanden van je zwangerschap hoef je nog niet zo heel veel te regelen, meestal moet je voor de 12de week een afspraak met de verloskundige maken, zij kan je nog veel meer vertellen. Ook kan je tegen die tijd contact opnemen met de gemeente waarin je woont, er zijn namelijk subsidies voor (aankomende) tienermoeders.

  Hoe een zwangerschap er aan toe gaat kun je allemaal vinden op sites als www.babyinfo.nl en www.babybrabbel.nl en www.babycentrum.nl

  Ik wil het ook wel uitleggen maar is zoveel en per mens zo verschillend dat iedereen denk ik beter kan lezen wat op haar van toepassing is.
   
 4. Moderator Guuzz

  Moderator Guuzz Über ELLEgirl

  En verder…
  Seks moet leuk zijn. Doe het alleen als je zelf echt het gevoel hebt dat je er aan toe bent. Je kunt het aan nog zoveel mensen vragen, maar zij kennen jouw gevoelens hierbij niet, je merkt het echt vanzelf als je er klaar voor bent. Je eerste vrijpartij voorbereiden met kaarsjes en dergelijke is ook helemaal niet nodig (wel erg leuk en romantisch trouwens) maar de meeste eerste vrijpartijen zijn spontaan, en niet gepland (“vanavond gaat het gebeuren..”) Bovendien leg je door het voorbereiden extra ‘druk’ en ‘spanning’ op jezelf, waardoor het misschien juist helemaal niet lukt de eerste keer (onbewust zul je je altijd aanspannen).

  Wil je iets niet, zeg dan “Nee” en wees er duidelijk in. Jij bent de baas over je eigen lichaam en niemand anders. Respecteert je vriendje dit niet, dan kan je hem waarschijnlijk beter kwijt dan rijk zijn. Als iemand tegen jouw wil zijn zin doordrijft, dan is dit seksuele intimidatie of ongewenste intimiteiten. Dit is een serieuze zaak en als het echt goed mis is gegaan, wees niet bang om er over te praten en eventueel naar de politie te gaan.

  SOA’s en Aids
  Hieronder nog wat meer toelichting over SOA’s en Aids. Aids valt ook onder het kopje “Sexueel Overdraagbare Aandoeningen” maar er zit wel verschil tussen.
  SOA staat voor Sexueel Overdraagbare Aandoening; dit betekent dat je door sexueel contact (dus ook pijpen en beffen!!) een SOA kan oplopen. Aids kun je echter ook door andere zaken oplopen:
  - Wanneer je een wondje hebt welke in contact is gekomen met bloed van iemand die besmet is met Aids / HIV positief is.
  - Wanneer je je prikt aan een naald van iemand die besmet is met Aids / HIV positief is.

  Via speeksel, handen geven, en bijvoorbeeld het toilet kun je niet besmet raken met HIV/AIDS of andere SOA’s. Dit virus overleeft namelijk níet inde buitenlucht

  Om SOA’s en AIDS te voorkomen willen wij je aanraden om alle seksuele handelingen op een veilige manier uit te voeren. Dit wil zeggen: met condoom en kapotje / beflapje of door middel van een SOA test. Wanneer je beide negatief bent getest kun je met een gerust hart bij elkaar alles doen, mits je dus zeker weet dat geen van beide met andere dingen uitspookt.

  Test
  Mocht je denken dat je een SOA hebt, ga dan naar je huisarts! Schroom niet, hij/zij zal je niet de les gaan lezen over veilig vrijen. Hij/zij begrijpt zelf ook wel dat je je zorgen maakt. Wil je niet naar de huisarts ga dan naar de GGD. Zij zullen je tegen een vergoeding (welke je in de meeste gevallen niet vergoed krijgt) verder helpen.

  Er bestaan twee testen; één test voor SOA’s en één test voor HIV/Aids.
  De test voor SOA’s kun je op elk moment laten uitvoeren.
  Deze bestaat vaak uit een uitstrijkje van de baarmoeder en een uitstrijkje vanuit de plasbuis. Het uitstrijkje vanuit de baarmoeder wordt gemaakt met behulp van een eendenbek. Dit is een metalen “apparaat” welke wordt ingebracht. Het inbrengen is over het algemeen niet pijnlijk, het ‘uitspreiden’ van de eendenbek voel je wel. Doordat de eendenbek de “ingang” uitgespreid kan de huisarts met een wattenstaafje wat weefsel vanuit je baarmoeder afnemen. Het uitstrijkje vanuit de plasbuis wordt gemaakt door middel van een wattenstaafje in de plasbuis aan te brengen. Dit is een vreemd gevoel, maar hoeft niet perse pijnlijk te zijn.

  Voor de mannen bestaat een SOA test over het algemeen alleen uit een uitstrijkje vanuit de plasbuis.

  Soatest bij de GGD:
  Als je bij het GGD een soatest af wilt laten nemen hoef je hier niet voor te betalen. Als je geen specifieke klachten hebt testen ze je op de drie meest voorkomende soa's (chlamydia, gonneroe en syfilis). Ze nemen dan een buisje bloed af en je moet met een soort lange wattenstaaf naar de wc om bij jezelf een monster af te nemen. Ongeveer een week tot twee weken later kun je bellen voor je resultaten. Dit alles gaat geheel anoniem!


  De test voor HIV/Aids kan pas na 3 of 6 maanden na het contact worden afgenomen. Na 3 maanden kan getest worden op HIV/Aids, maar het meest betrouwbare is om deze test pas na 6 maanden te laten uitvoeren. Het virus heeft namelijk tijd om door te dringen in je systeem en kan pas na 6 maanden goed ontdekt worden. Deze test gaat via een bloedtest in het ziekenhuis/GGD.

  Voor een verdere toelichting over de verschijnselen van de verschillende soorten SOA wil ik jullie verwijzen naar: Soa.nl en SoaTest.nl
  Hier kun je ook een zelftest doen om te kijken of je grote kans hebt op een SOA.

  ***Disclaimer***
  Wij zijn geen medische experts of seksuologen, we hebben de meeste informatie uit eigen ervaring verkregen en nagezocht op het internet, veelal op officiële websites. Ben je over bepaalde dingen niet zeker, neem dan contact op met je huisarts, want wij weten ook niet alles. Staat er in de bijsluiter van bijvoorbeeld je pil iets anders dan dat wij hier getypt hebben? Ga dan altijd uit van de bijsluiter!!

  Je kunt in dit topic al je vragen stellen over dit onderwerp. We zijn geen experts maar zullen proberen jullie vragen te beantwoorden. Beantwoording van de vragen a.u.b. alleen overlaten aan Always.Sleeping en angel.gurl. Dit topic wordt regelmatig opgeschoont door een van de moderators om het overzicht te behouden. Voor evenutele vragen of opmerkingen over de teksten kun je altijd mailen:

  angel.gurl: egangel.gurl@gmail.com
   
  Laatst bewerkt: 11 jan 2009
 5. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Hiervoor moet je dus een "reserve strip" in het leven roepen. Je zult dan dus een normale strip (een andere dan die je nu gebruikt) moeten aanbreken hiervoor.
  Wanneer je dus bijv diarree hebt gehad of hebt overgeven binnen ong. 4 uur na het slikken van je pil, kan je het beste zo snel mogelijk een andere pil innemen. Hier geldt ook alleen wel een 36 uur grens.

  Voorbeeld: maandagavond neem je de pil om 18 uur in.
  Dinsdag neem je hem om 19 uur in, maar moet je om 21 uur overgeven. Je moet nu dus zo snel mogelijk een nieuwe pil innemen (zonder dat je deze uit kotst), maar dat moet je wel voor 6 uur woensdagochtend doen (max 36 uur tussen de pil van maandagavond en de volgende pil).

  Misschien is het ook handig om je gebruiksaanwijzing van je pil nog een keer door te lezen :)
   
 6. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Een doorbraakbloeding kan je ook hebben als je niet doorslikt.
  het klinkt wat meer alsof er nog wat "oud bloed" uit moest... Ik weet niet of je de dag / de dagen ervoor sex hebt gehad? Dat wil nog wel eens van invloed zijn....
  Je baarmoeder trekt zich namelijk samen wanneer je klaar komt en als er dan nog wat oud bloed aanwezig is, komt dat er vaak ook uit...
   
 7. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl


  Sperma overleefd niet echt in de buitenlucht. Dus in principe kan het geen kwaad dat je jezelf hebt aangeraakt.
   
 8. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Graag gedaan :)
   
 9. C.N.C.

  C.N.C. Super ELLEgirl

  Als je de pil al langer slikt en altijd inneemt rond dezelfde tijdstip en dan als je met de volgende strip begint en meer dan 12 uur later inneemt .. werkt de pil dan nog steeds? of moet je 7 dagen aanvullende barriere gebruiken? de 2e dag (pil) was wel rond de juiste tijdstip ingenomen.
   
 10. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Als je de nieuwe strip meer dan 12 uur te laat inneemt ben je dus eigenlijk je eerste pil "vergeten".
  De regels voor het "vergeten van een pil in de eerste week" gelden dus.
  7 dagen aanvullend middel en even nagaan of je in de week ervoor (je stopweek) sex hebt gehad...
   
 11. skinnyjeans

  skinnyjeans Super ELLEgirl

  Ik ben bang dat ik zwanger ben want ik ben de 7e pil vergeten deze maand en ik ben daar iets te makkelijk mee omggegaan, dus geen maatregelen genomen. (dat is dom dat weet ik)

  Nu heb ik woensdag mijn laatste pil genomen, en dan wordt ik ALTIJD de tweede avodn erna ongesteld, dus gisteravond had ik ongesteld moeten worden, en nu ben ik het nog niet, ik weet dat ik me druk maak en het miss daaraan kan liggen! maar ik begin toch wel een beetje te stressen!
   
 12. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Dus als ik het goed begrijp heb je in de dagen nadat je de pil bent vergeten ook sex gehad?
  Het kan inderdaad door de stress komen dat je menstruatie wordt uitgesteld. Of ben je bijv de afgelopen dagen erg druk geweest? Ben je ziek geweest? Heb je veel gesport? Dat kan allemaal invloed hebben op je menstruatie. Ik kan je aanraden om proberen zo rustig mogelijk te blijven en waarschijnlijk komt je menstruatie vanzelf.
  Het kan zijn dat je hem een keer een maand overslaat en daarna wel weer gewoon ongesteld wordt.
  Even afwachten dus!
   
 13. skinnyjeans

  skinnyjeans Super ELLEgirl

  Ja ik vind het echt vervelend ik wil gewoon ongesteld worden, is er ervaring mee dat de menstruatie uitblijft als je je druk maakt?
   
 14. skinnyjeans

  skinnyjeans Super ELLEgirl

  En kan ik nu al een zwangerschapstest doen?
   
 15. Frenzy

  Frenzy Super ELLEgirl

  even een vraagje weer over de pil

  ik slik de pil ( op advies van mijn huisarts, i.v.m. acne ) 3 maanden door.
  Dit heb ik 2 maanden geleden gedaan. Opnieuwe ga ik weer 3 maanden doorslikken. Ik vroeg me af of dit invloed zal hebben..Want heb is niet super goed,doorslikken met de pil,zo lange tijd.
  Nu ben ik seksueelactief en vrij zonder condoom ( beide geen SOA's, beide eerste keer ) is er dan een kans dat ik zwanger kan raken?. Of ben ik gewoon volledig beschermt tegen zwangschap?.
   
 16. it's mar

  it's mar Super ELLEgirl

  Ik wil graag even wat verbeteren:
  bij het kopje SOA's staat dat het VIRUS in de buitenlucht niet overleefd.

  ik wil even verbeteren dat een SOA géén virus is maar een bacteriele infectie. Virussen worden namelijk door het lichaam vanzelf afgestoten of antistoffen tegen gemaakt, bij bacteriele infecties is dit niet het geval. Deze gaan niet eerder weer weg voor dat er een antibioticum tegen gebruikt wordt.

  Voordat mensen gaan denken dat een SOA vanzelf weer over gaat, dit is namelijk niet zo. Het kan wel zo zijn dat je er minder last van krijgt, en bij chlamydia merk je er zelfs vaak niets van maar daardoor kun je nog steeds anderen besmetten :)
   
 17. #6_

  #6_ Rookie ELLEgirl

  Hey... Ik had ook ff een vraagje... ik slik soms mijn pil door (2 strips) maar nu had ik 2 weken geleden een stopweek en ben daarna gewoon weer met de volgende strip begonnen... Alleen kreeg ik na ong. 5 dagen last van een soort kleine bloedingen... echt bijna niets... maar heel klein beetje... naja kan wel eens gebeuren volgens mij.. maar nu vroeg ik me af... is mijn pil nog veilig of moet ik een condoom gebruiken?
   
 18. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Door stress etc kan je menstruatie uitblijven.
  En je kunt een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je te laat bent met je menstruatie.
   
 19. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  Op het moment dat je pil die je slikt gewoon een anticonceptiepil is ben je in principe beschermt tegen zwangerschap.
   
 20. angel.gurl

  angel.gurl Über ELLEgirl

  In principe geldt de regel: in de eerste week je pil vergeten? alsnog innemen en de komende 7 dagen met een aanvullend conceptiemiddel vrijen.
  Je zou zeggen dat je "net goed" zit...
   

Deel Deze Pagina